Dünya Mutfaklarında Yumurta
Dünya mutfaklarında yumurta derlemesi hazırladım, 8 farklı yumurta kullanım şeklini sizlerle paylaşmak için. Bizim mutfağımızda çok ağırlıklı olarak kahvaltılarda ve unlu mamüllerde tüketilir yumurta, ana yemek olarak kıymalı yumurta ve çılbır aklıma geliyor. Dünya mutfaklarında ise durum tam tersine bile dönebiliyor. Örneğin Endonezya mutfağı yazımda da bahsetmiştim, kahvaltıda yumurta pek tercih etmeseler de gün içi atıştırması olarak çok tüketiyorlar.
Century Egg
Aslında Türkçede yüzyıl yumurtası olarak değil de korunmuş yumurta olarak düşünürsek daha iyi olur. Yumurtaları uzun süreli korumak için bir yöntem aslında bu; taze yumurtalar kül, kil, tuz, limon suyu ve pirinçten oluşan bir bulamaç içerisinde haftalarca bekletiliyor. Soyulduğunda ortaya bu yumurta çıkıyor, 600 yıllık bir Çin geleneği. Tadını büyük ölçüde kaybettiğini söyleyebilirim, yumurta tadı azaltılmış yumurta gibi oluyor, görüntüsüne takılmazsanız kokusu azaltılmış haşlanmış yumurta yediğinizi düşünebilirsiniz.
Salted Egg
Genellikle ördek yumurtasından yapılıyor, tuza doyurulmuş su hazırlanıyor ve yumurtalar karanlık bir ortamda bu sıvı içerisinde haftalarca bekliyor. Diğer yumurtalardan ayrıştırmak için kabukları boyanıyor. Genellikle haşlanarak tüketiliyor ancak tuzlanmış yumurtanın pişmesi uzun sürdüğünden yarım saat kadar haşlanması gerekiyor.
Afrika’da Yumurta
Aslında memleketimizde de sarısı neredeyse beyaz renkte olan yumurta ile karşılaşmak mümkün, eğer gerçek köy yumurtası alırsanız. Renginin iyice beyaza dönmesinin nedeni tavuğun kuru ot ile beslenmesi. Fabrikasyon üretim değil ise, kış aylarında tavuklar mecburen kuru ot ile besleniyorlar ve yumurta sarılarının rengi açılıyor. Afrika savanında hep kuru ot 🙂 lezzet ise aynı.
Fırın Yumurta
Özellikle benim gibi İzmirlilerin hayatında yer alan bir lezzet, genellikle boyozcularda yer alır. Yumurtalar haşlanmak yerine, boyuz fırınına konarak fırında pişirilir. Lezzeti haşlanmış yumurtadan hafifçe farklılık gösterir. Yumurtanın beyazı sarımsı bir renk aldığı için özel olarak uzak duranlar da var elbette.
Çay Yumurtası (Telur Pindang)
Yumurtalar haşlanarak pişiriliyor. Kabukları kırılıyor ama tercihen soyulmuyor. Kabukları içerisindeyken çay, baharatlar, soya ve benzeri içerek bir sıvı içerisine alınıyor, önce ılık olarak biraz tutuluyor, sonra buzdolabında bir kaç saat dinleniyor. Genelde atıştırmalık olarak tercih edilen bu yumurta, baharatlar nedeniyle hayli farklı bir tat alıyor. Ben keyifle yemiştim.
Balut – Dünya Mutfaklarında Yumurta
Filipinlerin akşamdan kalma yemeği olarak kabul edilen haşlanmış ördek yumurtası, ancak içineki ördek larvası ile. Eminim lezzeti alışık olduğumuz yumurtalardan çok farklıdır. Bulmak için de özel çaba gerekiyormuş, benim karşıma çıkmadı, tadamadım. (Fotoğraf dude4food’a ait)
Her Yerde Yumurta
Bizim mutfağımızda kahvaltı dışında sofralarımızda çok az yer bulabiliyor yumurta (ıspanaklı, kavurmalı yumurta gibi çeşitler hariç bir de çılbır geliyor aklıma), oysa gittiğimiz bir çok ülkede yumurta başrollerde yer alıyor. Bir çok yemeğin içine girebiliyor.
Comment(1)