Filipin Yemekleri, Filipinler Mutfağı, Filipinlerde Yeme İçme
Filipin yemekleri ya da Filipinler mutfağı, komşusu olduğu ülkelerin mutfakları kadar popüler değil, ancak 7000 adası ile birçok kez farklı toplumların himayesinde, sömürgesinde kalmış bir ülke olduğu için kendine has, karma bir mutfak gelişmiş. Biz de seyahatimiz öncesi Filipinler’de ne yenir sorusuna cevap niteliğinde bir liste hazırlamıştık, Filipin yemeklerini tatmaya, Filipinler mutfağını anlamaya çalıştık.
Filipinler Malezya mutfağı gibi üne kavuşmamış ancak hem genel Uzakdoğu mutfağının özelliklerini taşıyor, hem de kendine has lezzetler içeriyor. En tipik öğeleri düşünürsek, Filipinler’de ne yenir sorusunun kısa cevabı; yumurta, lezzetsiz pilav ve tropik meyveler olacaktır. Neredeyse her öğünün tamamlayıcı öğeleri bunlar. Filipinlilerin genelde günde 5-6 öğün yediklerini de belirteyim, bu nedenle atıştırmalıklar da önemli yer tutuyor mutfaklarında. Neredeyse her yemeğin içine yumurta katıyorlar, neredeyse hepsinin yanında pilav yiyorlar.
Filipin Yemekleri, Kahvaltı
Kahvaltı konusunda bizim karşımıza genelde Avrupai sunumlar çıktı. Yumurta, sosis, domuz pastırması, ekmek, tatlı çörek ve tropikal meyveler hemen her kahvaltıda bulunuyor, pilav da. Süt ürünleri ve peynir bulmak ise pek olası değil. Birçok otelde bunlar dışında seçenek sunulmasa da, bazı yerlerde çorba tercih edilebiliyor kahvaltı olarak. Genel olarak Filipinler’de çorbalar çok kıvamsız, duru su kıvamında ve tavuk ya da deniz mahsulleri kemikleri ile kullanılıyor. Bu nedenle içmek meşakkatli olabiliyor.
Günde 5-6 öğün yedikleri için atıştırmalık seçenekleri de bol ve kahvaltılarda da bu atıştırmalıklar devreye girebiliyor. Sosisi çok seviyorlar ve birçok çeşidi bulunuyor, baharatlı, peynirli, kremalı vb. Sosisler dışında içi dolgulu hamur işleri ve dumplingler de marketlerdeki dolaplarda sıcak olarak yer alıyor.
Sokak Lezzetleri
Sokak lezzetleri Filipinler mutfağının belkemiği gibi görünüyor, yemek satanların birçoğu sokakta, gerçek Filipin yemekleri ile tanışmak için uğramak şart. Ancak artık seyyar olduklarını söyleyemem, belli yerlere sabitlenmiş ve etrafa yayılmış durumdalar. Bunların bir çoğu ızgara yapıyor ve neredeyse sadece tavuk, tavuğun her uzvunu, organını ayrı ayrı şişe dizmişler, dilediğinizi hemen ızgara ediyorlar. Pek ekmek alışkanlığı yok, zaten genel olarak Filipinler yemekleri ekmek yerine tatsız tuzsuz pilav ile tüketiliyor.
Tencere yemeği çeşitliliği hayli fazla, yemek yemek cevap arıyorsanız Filipinler’de ne yenir yazımıza tıklayın. Bunu yapan sokak mekanlarının genelde çevresi tezgah olarak düzenlenmiş oluyor. Elle yemek yemek son derece yaygın, bu mekanlarda da genelde çatal kaşık bulunmuyor, şeffaf eldiven veriyorlar. Filipinler gezi notları yazımda da karşılaştığım en temiz sokak yemekçilerinin Filipinler’de olduğunu belirtmiştim.
Pazar Yerleri
Pazar yerlerinde ilk dikkat çekenler tropikal meyveler ve tezgah bağında uyuyan satıcılar oluyor. Özellikle muz çeşitliliği çok dikkat çekiyor, bunları bazıları bizdeki gibi direk tüketmek için, bazıları ise yemeklerde kullanmak için. Birçok yerde hemen kızartıp, tüketime hazır halde de satıyorlar bu muzları.
Geniş kurutulmuş balık çeşitliliği de dikkat çekiyor. Sadece kurutulmuş balık satan stantlar vardı pazarlarda. Dikkatimizi çeken şeylerden biri de tek yemeklik hazırlanmış paketlerdi, fotoğrafta paylaştığım sebzeli makarna paketi gibi. Tembel avrat reyonu. Pazarlarda görmedim ama süper marketlerde vardı, yemeklik yağları naylon torbalar içerisinde sattıklarını da belirtmeliyim.
Restoran Önerileri
Filipinler’de gelir seviyesi düşük ve farklar da büyük. Ufak yerler mekanlar iyice derme çatma hale gelip, sokak restoranları ön plana çıkarken Cebu gibi büyük kentlerde hem alışveriş merkezleri büyüyor, hem de restoran çeşitleri Artıyor. Benim gittiğim restoranlar hakkında iki önerim var. Tagbilaran Pagay restoran, menüsünde yer verdiği yerel lezzetler ve özellikle horoz temalı ilginç dekorasyonu ile ziyareti hak ediyor. Filipinler’de balayı tadında günler geçirdiğimiz Bohol Beach Club’ın sunumları da şıklıkları ile dikkat çekmişti.
El Nido’daki IBR adlı mekan ise ısrarlı önerimiz. Başta ‘beef mami’ olmak üzere ne yesek beğendik. El Nido gezi rehberi dosyamızda da değindiğimiz mekana kısa sürede birkaç kez gittik ve başka yerlerde yediğimiz her öğün IBR’yi andık.
Özellikle para birimi bizimkine göre daha az değerli olan Asya ülkeleri için bir önerim de pahalı mutfaklara şans vermeniz. Örneğin, aşçının gelip sizin önünüzde pişirdiği meşhur Japon mutfağı örneği Teppenyaki. Türkiye ya da başka ülkelerde çok yüksek hesaplarla kalkacağınız bu tip yerleri tecrübe edip cüzdanınız yanmadan çıkmak için şahane. Buyrun Japon restoranında aşçıların dansı 🙂
Karaoke
Şarkı söyleyip eğlenme işi Filipinler’de çok yaygın, buna her tür restoran da dahil. Bohol adası turu sırasında teknede verilen yemek esnasında canlı müzik vardı mesela, hemen birkaç kişi ellerinde şarkı sözleri çıktıları ile katıldılar. Sokakta ızgara yapan satıcının yanında taşıdığı tüplü televizyon gördük, karaoke için. En ilginci ise bir alışveriş merkezinin içerisindeki, tavuk kızartma satan ‘fast food’ zincirinde gördüğümüz canlı müzikli karaoke idi. Çok seviyorlar.
Genel olarak sosyalleşmekten hoşlanıyorlar. Tüm dünyada gördüğüm al-götür marketi zinciri 7/11’ların Filipinlerdeki mağazalarında hep oturma alanları vardı. Marketten yiyecek içeceğinizi alıyorsunuz, kasaya ödeyip masalardan birine oturup yiyip içiyorsunuz.
Son olarak Filipinler’de ne içilir sorusunu yanıtlamaya çalışayım. İyi rom yapılıyor ülkede ve bir çok yerli üretici var. Farklı adalarda farklı markalar karşınıza çıkabilir. Biz Tanduay Rhum içtik, beğendik. Pilsen tipi bira konusunda da gayet iyiler, şişesi tanıdık San Miguel gayet güzel, Red Horse ise daha da güzel.
Comment(5)