1. Home
  2. DünyaMutfakları
  3. Hurghada’da yeme içme

Hurghada’da yeme içme

1

Hurghada seyahatimiz öncesinde yiyecekler konusunda farklı kişilerin Mısır mutfağı üzerine serzenişlerine tanık olmuştuk. Hurghada’da yeme içme konusunda sıkıntı yaşadıklarından bahsetmişlerdi. Hurghada’da tatil konusunda araştırma yapıp da Hurghada’nın en iyi sahil resiflerine sahip olduğunu düşündüğümüz otele rezervasyon yaptırmaya karar verince özel olarak tekrar araştırma yaptım. Bize dostların aktardıklarının aksine, otelin yemeklerinden övgü ile söz ediyorlardı internette. Elbette kendimiz tecrübe edecektik.

Açık Büfeler; Hurghada’da Yeme İçme

Herşey dahil konseptinde çalışan otelin tüm öğünlerinde geniş açık büfe kuruluyordu ancak kahvaltı büfesinin Türkleri tatmin etme olasılığı yok, gerçi bu dünyanın hemen her yeri için geçerli. Oysa Çin yemekleri bana kahvaltıda makarnanın şahane gittiğini öğretmişti, Balkan yemekleri ise börekleri ile aklımı başımdan almıştı. Avustralya’nın “meat cake” dedikleri etli paylarını, Uruguay’ın “empanadas”larını da pek sevmiştim ama hiçbiri memleket kahvaltılarının yerini tutmuyor (hiç Gaziantep beyranının yeri dolar mı?). Mısır yeme içme maceramızda da en zayıf halka kahvaltılar oldu. Genelde en pratik çözüm olan omleti tercih ettik. Zeytin ve peynir de var kahvaltıda ama memleketimizdeki lezzette değillerdi.

Günü Hurghada resiflerinde şnorkel yaparak geçirince, pek tatmin edici bir kahvaltı da etmeyince haliyle öğlenleri deli gibi acıkıyorduk. Açık büfenin makarna bölümünü kendimize mesken belledik. Hem çabuk enerjiye dönüşmesi açısından faydalı oluyordu hem de aşçıya istediğimiz gibi bir makarna yaptırabiliyorduk, biraz sarımsak, biraz acı, kıymalı sos falan derken damak çatlatan lezzetler çıkıyordu ortaya. Mısır mutfağından rahatsız olan arkadaşlar genelde palmiye yağı nedeniyle problem yaşıyorlar. Biz gerek otelde yediklerimizde, gerekse Hurghada kent merkezinde yediklerimizde rahatsız edici hiçbir koku almadık, özel bir yağ kokusu da almadık. Mısırözü, ayçiçeği gibi bizim alışık olduğumuz yağlardan mı kullanıyorlardı, yoksa palmiye yağı kullanıyorlardı da biz mi kokuyu almıyorduk bilemiyorum.

Soğuk Mezeler, Hurghada'da Yeme içme

Öğlenleri de açık büfelerin soğuk yemeklerinden ya da makarna harici sıcaklarından tadıyorduk, fırında kuzu kol gibi mesela. Ama asıl büfeye dadanıp Hurghada’da yeme içme konusunun dibine vuruşlar akşamları oluyordu. Her akşam farklı bir tarz yapmaya çalışıyorlardı, örneğin bir akşam İtalyan konsepti ağırlıktaydı, pizza, soğuk sandviçler, spagetti gibi ilaveler vardı. En etkileyici akşam ise Mısır gecesi ile elbette, yemek sonrası gerçekleşen gösterideki Tannura dansından Hurghada’da ne yapılır yazımda bahsetmiştim.

Tanıdık Yemekler; Hurghada’da Yeme İçme

Yaptıkları mezelerin büyük çoğunluğunun bizim damak tadımıza son derece uygun olduğunu belirtmeliyim. Baharatları, yani içeriği biraz değişse de çeşit çeşit dolmalar yapıyorlar, ezme formatında (patlıcan gibi) olan mezeler de baharat farkları dışında bizdekilere hayli benzer. Uydurma olduğu belli (memleketteki açık büfelerde olduğu gibi) birçok karışık salata da büfelerde yerlerini alıyordu.

Sıcak yemeklerde, hemen her öğün fırınlanmış kuzu kol ya da benzeri oluyordu, bir iki çeşitte sulu et yemeği. Shish Tawook ve Beef Kofta tabelalı yemeklerin ne oldukları tahminini sizlere bırakayım. Hurghada’da yeme içme konusunun ortasına döner de girdi, elbette çevirme (şavarma) adıyla. Tatmin edicilikten son derece uzak buldum, döneri kesip sotelenmiş soğan ve biberlerle karıştırıp servis ediyorlardı, sebze yemeği oluyordu. Hemen her akşam Koshari büfedeki yerini alıyordu. Hurghada kent merkezinde hazır yemek satan mekanlarda da yer alan koshari karışık bir pilav, içerisine bolca şehriye, mercimek ve nohut. Ben pilav içerisinde nohut ve mercimekten pek haz etmiyorum ki zaten pilavları da bizimkilerle kıyaslanacak gibi değil.

Koshari, Hurghada'da Yeme içme

İçecekler; Hurghada’da Yeme İçme

Hurghada konaklamamızı yaptığımız otelde yemekler sırasında meşrubatlar dışında şarap ve bira seçeneklerine sahiptik. Sunulan şarapları da beğenmeyince yemek keyfi de zarar görmüştü. Gerek akşamüzeri gerekse geceleyin barlarda sunulan viski ise pek içilecek gibi değildi, viski renginde ciddi şekilde baharatlı bir sıvıydı. İçki konusunda otele kötü not verecek ve tamamen biralara talim edecektik ki ilk sürpriz brandy’yi deneyince çıktı ortaya. Gayet düzgün bir viski tadı vardı Hurghada tatilimizin aperatif içkisi oldu. Bir ara barın birinde menüye bakarken ouzo yazısını gördüm, meğerse varmış ama ön planda tutmuyorlarmış. Tattım, son derece de güzel bir rakı. Bu keşfim sonrası akşam yemeklerinde, barda plastik bardağa rakı koydurup restorana gidiyor, restoranda şarap kadehlerinde buz ve suya kavuşturuyordum. Çevre masalardakilerinde şaşkın bakışlarına maruz kalıyorduk ama yemekler kral olmuştu. Ayrıca iki farklı marka biranın ikisini de beğendim.

Deniz Mahsulleri; Hurghada’da Yeme içme

Kent merkezini gezdiğimiz gün yemek konusunda kararsız kalmıştık. Turistik merkez adı verilen bölgedeki dünya çapında üne sahip restoran zincirlerinden biri olan Hard Rock Cafe Hurghada’ya gittik. Fiyatları, hele ki mısır standartları düşünülünce fahiş, Avrupa ayarında resmen. Yine de iyi bir hamburger için kıyarız paraya dedik, menüyü kurcalarken ben en alttaki ufak puntolu yazıyı fark ettim; “fiyatlara %10 servis ücreti ve %15 vergi eklenecektir”. Kalktık kent merkezine geri döndük.

Kızıldeniz Balığı, Hurghada'da Yeme içme

Turizm bilgilendirme ofisindeki görevlinin önerdiği balık restorana gittik. Bizde olduğu gibi balıklar vitrinden seçiliyor. Görevli, şahane levreğim var diye girdi konuya, ben de akdeniz değil kızıl deniz balığı istediğimi belirttim. Hurghada resiflerinde şnorkel yaparken gördüğümüz balıklardan birini gösterdim, nefis olur, kızartırız cevabını aldım, Jumbo karideslerden de 2 tane eklettim. Balık çorbası ve kalamar siparişi de verdik.

Balık çorbası son derece bol malzemeli ve lezzetliydi, yeterince sıcak değildi sadece. Kalamarlar tam Türk usulü tavaydı, memlekette daha iyilerini de daha kötülerini de yedim. Kalamarların sırtlarını boydan kesmişler ve bir sos ile doldurmuşlardı, alüminyum folyo içerisinde getirdiler, sossuz daha güzel olurmuş. Öğünün kralı balıktı, afiyetle, parmaklarımızı beraberinde yememeye özen göstererek götürdük. Ancak çıkışta balık vitrininde eşime “aha bundan” yedik deyince çok üzüldü; “biz günlerdir onlarla yüzüyoruz”.

Hurghada’da yeme içme konusu tatlılara değinmeden olur mu? Olmak zorunda, çünkü hiçbirini tatmadım.

Haziran 2015

Bu yazıya vesile olan seyahatin detaylarını gezi anılarımızı paylaştığımız kardeş sitemiz Gezmek Güzel’de Hurghada Gezisi başlığında bulabilirsiniz.

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.