1. Home
  2. DünyaMutfakları
  3. İsviçre’de Yeme içme

İsviçre’de Yeme içme

1

İsviçre havayollarının Zürih – İzmir uçuşlarına başlaması ve tanıtım amaçlı ucuz bilet satması ile oluşan İsviçre gezi planı ilk darbeyi otel araştırması başladığında aldı. İsviçre’nin en ünlü olduğu şeyin pahalılığı olduğunu anlamamız uzun sürmedi. Otellerin ardından İsviçre’de yeme içme konusunda da araştırmalara başladık, bu seyahatin ucuza mal olmayacağı açıkça ortadaydı.

İsviçre’de yeme içme konusunda İngilizce kaynaklarda yaptığımız aramalar sonunda ulaştığımız yazılar genelde turistlere yönelik değil, İsviçre’de yaşayanlara yönelikti. Çok iyi kazanıyor olsalar da pahalılık onlar için de sıkıntı. Yazıların ortak önerisi sınırdan komşu ülkeye geçmekti. İsviçre küçük bir ülke, hemen her şehirden 2 saatlik bir yolculukla komşu ülkeler İtalya, Fransa, Almanya ya da Avusturya’ya ulaşmak mümkün. Okuduğumuz kadarıyla, gideceğiniz ülkede marketten alacağınız 2 kiloluk etin fiyat farkı yol masrafını karşılamaya yetiyor, gitmişken aracın deposu da dolduruluyor.

Globus İkramları, İsviçre'de yeme içme

İsviçre Gümrüğü – İsviçre’de Yeme içme

İsviçre’yi gezmeye giderken yeme içe için komşu ülkelere geçmek söz konusu değildi elbette, biz de İsviçre gümrük kurallarına bir göz attık. Avrupa birliğinin parçası olmayan ülkelerden et, peynir, sebze, meyve falan sokmak yasak ya da gümrüğe tabi. Biz de hiç risk etmeyelim dedik, izin verilenler üzerinden gittik, paketli çerezler, konserveler, hazır makarna ve ekmek izin verilenler arasındaydı. Biz de bagaja bunlardan stokladık, biraz da bisküvi.

Ülke girişinde hiçbir kontrol olmadığını belirtmeliyim, bu durumdan haberdar olan arkadaşlarımız bunu fırsata çevirmişler, bavullarına börek, salatalık gibi muhteşem gün arası atıştırmalıklarını koymuşlar. Biz de risk alıp kredi kartının sağladığı özel bekleme salonundaki ufak sandviçlerden sırt çantamıza atmıştık. Bunlar birkaç öğünü düşük maliyetle atlatabilmemizi sağladı, tost ekmeği arasına yayılan ton balığı konservesi gayet güzel bir öğle yemeği olabiliyor.

Hazır yemek, İsviçre'de yeme içme

Zincir Mağazalar – İsviçre’de Yeme içme

İsviçre’de yeme içme konusunda maliyeti düşürmenin önemli öğelerinden biri zincir mağazalar. Coops ve Migros mağazaları tüm kentlerde çokça yer alıyor, bunların büyük boyutlularının içerisinde hazır yemek bölümleri var, hem sıcak sandviçler hem de kiloyla alınabilen yemekler var, parkın birine oturup yiyebilirsiniz. Özellikle turistik bölgelerde, restoranlardaki öğle yemeği set menü fiyatlarının 35-40 İsviçre frangı dolayında olduğunu hatırlatayım, öğün maliyetini 10 chf altına çekmek bile önemli başarı kabul edilebilir.

Coops ve Migros mağazalarının ufak olanlarında da paketli hazır sandviçler satıldığını hatırlatayım. Biz kahvaltılara yönelik sürme peynir ve nefis İsviçre peynirlerinden (dilimli paketlenmiş) faydalandığımızı belirteyim. Bir zincir mağaza tüyosu da Globus mağazalarına dair. Yemek bölümünde gurme ürünler satan bu pahalı mağaza tadım konusunda gayet bonkör. Özellikle Zürih’te farklı şubelerine denk geldiğimizde içeride kısa bir tur atıp ara atıştırmalar yapmıştık. Jumbo karides, suşi falan ikram ediyorlar, öneririz. Yeni Zelanda’nın Rotorua kenti dahil, dünyanın her yerinde karşınıza çıkacak dönerciler de uygun fiyatlı atıştırmalık sunacaktırlar.

Yerel Lezzetler – İsviçre’de Yeme içme

Oraya kadar gitmişken sakın kendinizi ton balığına kaptırıp yerel lezzetlerle tanışmadan dönmeyin. Şanslısınız ki İsviçre yemekleri arasında en ünlüleri peynir ve çikolata. Bunlarında çok güzellerini marketlerde bulabilirsiniz. Şarküteri ürünlerinde de son derece iddialılar, kurutulmuş etler, salam ve sosisler ile ekmekleri tadılmalı, ki bunlar da gayet iyi birer sandviç malzemesi. Sokaklarda tombul sosislerden ızgara yapıp satan büfeler de karşınıza çıkacaktır, restoranlara kıyasla çok daha uygun fiyatlı olacaklardır.

Fondue, İsviçre'de yeme içme

İsviçre restoranlarında tatmanız gerekenler ise Fondue ve Raclette. Biz Zürih gezilecek yerler listemizde yer alan Niederdorf caddesi üzerindeki Swiss Chuchi adlı restoranda tattık. Sonradan restoran sahibinin Türk olduğunu da öğrendik. Sıcak şarap ve peynir karışımına Fondue deniyor, içerisine ekmek banarak yeniyor. Keyifli bir lezzet ancak Karadeniz Kuymak’ını tercih ederim. Raklet ise bir peynir türü, genelde sıcak metalde eritiliyor ve erimiş peynir ekmeğe, patatese ya da keyfe göre başka bir sebzeye karıştırılıp yeniyor. İsviçre’de bir restoranda yemek yediğinizde, çok yüksek bulduğunuz menü fiyatlarına %15 servis eklenirse sakın şaşırmayın, genel uygulama bu yönde. Şinitzel ve biralarında tüketildiği bu toplu yemeğe 2 çocuk 6 yetişkin 265 chf ücret ödedik.

Restoranların birçoğunda çocuk menüsü seçeneği oluyor ve diğer yemeklere göre çok daha uygun fiyatlı oluyorlar. Bir giriş yemeği, normal porsiyondan ufak bir ana yemek ve ufak bir tatlı içeren menüleri çocuklar bitiremediler. Bir yetişkini tıka basa doldurmasa da doyuracak bu menülerin fiyatları İsviçre’de yeme içme konusunda can simidi olabilir.

Bu yazıya vesile olan seyahatin detaylarını gezi anılarımızı paylaştığımız kardeş sitemiz Gezmek Güzel’de İsviçre gezisi notları başlığında bulabilirsiniz.

Ağustos 2015

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.