1. Home
  2. TürkMutfağı
  3. Mersin’de ne yenir ?

Mersin’de ne yenir ?

2

Mersin’de ne yenir turumuz çok başarılı olamasa da, adetimiz olduğu üzere en beğendiklerimizi listeleyelim en başta.

  • Yaprak Tantuni’de tantuni (tel: 0 324 231 3988)
  • Abidin Tantuni’de tantuni (tel: 0 324 326 0440)
  • Turnib’de şalgam (tel: 0 324 676 4518)
  • Narlıkuyu Lokmacısı Öğretmenin Yeri’nde lokma (tel: 0 532 168 9889)
  • Dönerci Mehmet Usta’da döner (tel: 0 324 232 3900)

Güncelleme: Nisan 2017

Mersin-Tarsus gezisini günü birlik planlayınca ve ilk durağı da cennet, cehennem ve astım mağaralarının olduğu bölge yapınca Mersin’de ne yenir turu çok başarılı olamadı. Adana’da kahvaltı ettik (Adana’da ne yenir yazımızda detayları), yaklaşık 2 saat sonra cennet-cehennem mağaralarına geldik. Onca basamağı inip çıkınca yorulduk. İlk molayı son derece turistik bir noktada, astım mağarasında verdik. Sıkma ile çayın yanında bolca domates ve salatalık da geldi, üzerlerine zeytinleri de yığmışlar.

Mağara yorgunluğu üzerine hafif acılı çökelekli sıkma çok iyi geldi. Sıkmayı gözlemenin dürüm hali olarak tanımlıyorum ben. Gözleme severim ama pek aramam, sıkmayı da İzmir’de bulamayacak olmama çok üzülmedim. Ama orada çay yanında, ferahlatıcı salatalıklarla birlikte çok iyi geldi. 3 sıkma, 3 çay, 1 taze sıkılmış meyve suyu 19 lira tuttu.

Lokma, Narlıkuyu Lokmacısı, Mersinde Ne Yenir

Mağaralardan deniz kenarına doğru ilerleyip ana yola varınca hemen karşıya geçerseniz Narlıkuyu’ya girmiş olursunuz. Bizim vardığımız saatlerde henüz hareketlenmemiş bu hayli kapalı, korunaklı koyda deniz kenarında balıkçılar sıralı, biz onlara pas vermedik. Arkadaş tavsiyesi üzerine lokmacıya uğradık. Eşim ve ben “biz sadece birer top alırız” diyorduk, arkadaşlar biz yeriz dediler, 5 liralık aldık. Tatlıyla pek arası olmayan ben bile götürdüm lokmalardan, hafif, çıtır, lezizlerdi. Öneririm.

Mersin’de ne yenir ? Tantuni

Mersin’de ne yenir sorusunun elbette ki ilk ve en net cevabı tantuni. Biz de kent merkezine varınca aracı otoparka bırakıp çarşıya daldık. İlk hedef Mersinli arkadaşların tavsiye ettiği Yaprak Tantuni idi. Ufak bir dükkan, üst katı da var. Biz ancak üst katta, camları kaplanmış ön cephede yer bulabildik, kirli bir masada. Görevli kısa süre sonra masayı toparlayıp siparişi aldı. Mekan son derece kalabalık, özellikle oturduğumuz masanın ortamı hiç çekici değil.

Yan masaya gelen birileri tavuk tantuni sordu. Ben, tamamen ekonomik nedenlerle ortaya çıkmak durumunda kalmış bu çakma tantuni yöntemine üzülüyorum. Yaprak tantuninin tavuklu yapmaması bana göre lezzetten taviz vermediklerinin kanıtı fakat müşteri de etlisini yemiyor, arkadaşlarından ayrılmamak için oturuyor.

Tantuni, Yaprak Tantuni, Mersinde Ne Yenir

İncecik lavaşa sarılı tantuniler gelir gelmez, bekleme süresini de hesaba katarak ikincileri sipariş ediyoruz. Hayli gecikmiş bir öğle yemeği olduğu için deli gibi acıkmış durumdayız. Mekandaki tuhaflıktan biri üst katta tek çalışan olması ve burada hiç malzeme tutmamaları. Birileri ayran istiyor, görevli alt kata inip bir ayran kapıp geliyor. Açık ayran ya da açık şalgam da satılmıyor, bilindik markalar.

Normalde memleketin asla doyurmayan lezzetleri arasında kabul ettiğim ve İzmir’de yediğim zamanlar 4 dürüm falan götürdüğüm tantunilerden 2şer tanesi hepimizi kesiyor. Lezzet olarak İzmir’de uğradığım zincir tantuniciden pek bir fark göremedim ancak boyut ve içeriği farklı olmalı ki 2 tane sonrası durabiliyorum. 8 tantuni, 4 içecek karşılığı 53 lira hesap çıkıyor karşımıza Yaprak Tantuni’de.

Mersin’de ne yenir sorusunun en meşhur cevaplarından biri de cezerye. Mersinli arkadaşım “turistik yerleri boş verin, Sabullah Ceviz’e uğrayın demişti. Tavsiyeye uyuyoruz ancak ben ağzımın tadını hiç değiştirmiyorum.

Sonraki durak Kerebiççi Oğuz oldu. Kerebiç aslında kurabiyeye feci benzer, çok da tatlı olmayan, içerisi ceviz ya da antepfıstığı ile doldurulmuş bir tatlı. Bunu beyaz bir köpük ile veriyorlar ki tatlı olan bu köpük. Yıllar önce beraber çalıştığım Mersinli arkadaşım iş yerine getirmişti, beyaz köpükten tadınca adeta tansiyonum oynamıştı, aşırı tatlıydı. Benim için güzel bir anı olmamıştı, hiç bulaşma gereği duymadım.

Kerebiç, Kerebiççi Oğuz, Mersinde Ne Yenir

Bizimkiler kerebiç alırken ben şalgamcı Turnib’in dükkanına yöneldim. İlk olarak Hatay’da tattığım, üniversite yıllarımda ise Mersinli arkadaşların memleketten bidonla getirdikleri gerçek şalgam suyu markalı satılan şalgam sularına hiç benzemiyor. Daha çok turşu suyunu andırıyor ve ben bayılıyorum. Turnib’de iki büyük fıçı vardı, biri acılı, biri acısız. Ben acılıdan yudumlamaya başladığımda arkadaşlar yanıma geldi. Kerebiçin kalanını çöpe atıp şalgama yöneldiler. Acılısı oldukça hafif acılı. Mekan sahibi de söyleniyordu, “olması gerektiği gibi acı yapıyorum, insanlara acı geliyor, biraz içip acısız ilavesi istiyorlar, sonra biraz daha içip biraz daha ilave, e ona ilave ödeme de isteyemiyorum, bana kaçıyo, bugün az acılı yaptım”. Yanında kemirelim diye şalgam bitkisinden de ikram ediyor. Türkiye’nin her yerine bidonla gönderi yaptıklarını, istersek bize de gönderebileceğini söylüyor. Ancak bidon dediği büyük pet şişe, katkı maddesi girince markalı şalgamlara benzer mi diye tereddüt ediyoruz.

Mersin’de ne yenir sorusunun cevapları sırasıyla; tantuni, kerebiç, cezerye, sıkma, şalgam, ciğer ve batırık bana göre. Şalgamcı Turnib’in dükkanının bitişiğinde de arkadaşların tavsiye ciğercisi apo’nun yeri var. Ancak akşam yemeğine de yer kalabilmesi için vazgeçiyorum. Biz uyarıya pek kulak asmamıştık ancak paylaşayım, arkadaşlarımız tantuninin çok benzer kalitesini Türkiye’nin her yerinde yersiniz ama böyle ciğer yiyemezsiniz demişlerdi. Tantuni lezzet açısından zincir tantuniciden pek farklı değildi, ciğere de yer kalmadı, yiyemedik. Haklı çıktılar.

Batırık pek ortalıkta satılmıyor, daha çok evlerde yapılıyor. Bize bir de börekçi ve künefeci tavsiyesi geldi ama yer kalmadı.

Mart 2015

8 Ekim 2016

Taze ziyarette tantuni için bu sefer tavsiye ve ulaşım kolaylığı (araba ile) nedeniyle Abidin tantuni tercihimiz oldu, Yaprak tantuni ile farkını anladığımı söyleyemem bana aynı kalitede geldiler. Bu günün asıl güzelliği Mersiniyiyoruz mottosu ile Mersin’e gelen yiyici tayfa ile (Gurmecanlar, EnderMutfakta, RafineMutfak) buluşma şansı yakalamamız oldu. Dönerci Mehmet Usta’da buluştuk hem döner yedik hem sohbet ettik. Mersin’de ne yenir sorusuna cevap olarak akla ilk başta döner cevabı gelmeyecektir ancak muhteşem döner yaptıklarını söyleyebilirim. Umarım İzmir’de bu kalite döner bulmayı başarabilirim.

Civardaki diğer lezzetler için Adana’da ne yenir yazımıza da göz atın.

Bu yazıya vesile olan seyahatin detaylarını gezi anılarımızı paylaştığımız kardeş sitemiz Gezmek Güzel’de Adana gezisi notları başlığında bulabilirsiniz.

Comment(2)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.